workshops

workshop avondfotografie gouda winter walk

In december is Gouda op zijn sfeervolst! Met de mooie lantaarns, de Goudse Glazen uitgelicht en de schitterende kerstboom op de Markt een ideale tijd om 's avonds spectaculaire foto's te maken. Extra bijzonder door de ijsbaan die als een gracht om het stadhuis komt te liggen! Wil jij leren hoe je met je eigen camera 's avonds en 's nachts de mooiste foto's maakt? Meld je dan nu aan voor deze avondvullende workshop!

 • 20 december (do) van 19:00-22:00 uur
 • 21 december (vr) van 19:00-22:00 uur
 • 28 december (vr) van 19:00-22:00 uur 

Avondfotografie Rotterdam aan de Maas

Strakke architectuur, de highlights van de Kop van Zuid en volop fototechnische uitdagingen! Volg de workshop avondfotografie Rotterdam aan de Maas en leer in 1 avond hoe je 's avonds en 's nachts spectaculaire foto's maakt met je eigen camera op de M-stand. 

 • 15 november 2018 (do) van 19:30-22:30
 • 27 november 2018 (di) van 19:30-22:30

avondfotografie rotterdam rond de oude haven

Historisch en sfeervol Rotterdam in combinatie met een overzicht van Maas en zijn bruggen. Volg de workshop avondfotografie Rotterdam rond de Oude Haven en leer in 1 avond hoe je 's avonds en 's nachts spectaculaire foto's maakt met je eigen camera op de M-stand. 

 • 16 november 2018 (vr) van 19:30-22:30 (vol)
 • 24 november 2018 (za) van 19:30-22:30
 • 28 november 2018 (wo) van 19:30-22:30


Inspiratie nodig? Avondfotografie hotspots checken? Volg op Instagram mijn account @nachtfotografie_nederland »


Nieuw:

Urban Exploring Amsterdam Noord

fotografie Workshop Urban Exploring Amsterdam Noord

Tijdens de workshop Urban Exploring leer je anders kijken naar je omgeving en hoe je deze (naar jouw smaak) fotografeert. Techniek én compositie voor beginnende fotografen en fotografen met enige ervaring.

We gaan o.a. aan de slag met scherpstellen, scherptediepte, lichtgebruik, kaderen, lijnen, kleurvlakken en standpunten.De 10 meest gestelde vragen over de workshops Avondfotografie

 

1. Wat is er lastig aan avondfotografie?

Om een foto te kunnen maken heb je licht nodig. Wanneer er weinig licht is krijg je in de regel een (te) donkere foto. Daarnaast worden verlichte delen, bij een verkeerde techniek, juist te licht weergegeven. Door sluitertijd, diafragma, iso en lichtbalans op de juiste manier af te stemmen op elkaar én het onderwerp krijg je foto’s die ondanks weinig licht genoeg details weergeven, niet korrelig zijn en niet overbelicht zijn door lampen en andere lichtbronnen.

Daarnaast kan het lastig zijn om een foto scherp af te stellen in het donker. Tijdens de workshop Avondfotografie leer je alle nachtfotografie technieken per situatie beoordelen en instellen.

 

2. Ik heb al eerder een workshop Avondfotografie gevolgd. Is deze workshop dan nog wel relevant voor mij?

Jazeker! Je kunt eerder geleerde technieken nog eens oefenen en je kennis verder uitbreiden. Remco kan je bijvoorbeeld uitleggen hoe je panorama foto’s maakt, wat je kunt doen met ‘bracketing’, en je compositie skills uitbreiden.

 

3. Waarom heb ik een stevig statief nodig?

Tijdens het fotograferen in het donker maak je gebruik van een lange sluitertijd. Om de camera zo stabiel mogelijk te houden is een stevig statief een must.

 

4. Ik heb geen afstandbediening voor mijn camera, kan ik wel deelnemen aan de workshop?

Ja! Op (bijna) iedere spiegelreflexcamera zit een timer functie. Wanneer je de camera scherp hebt gesteld en je drukt af via de timerfunctie, zonder je camera van positie te veranderen, werkt dit net zo goed.

 

5. Welke lens heb ik nodig bij de workshop Avondfotografie?

Het meest gebruikelijk is een groothoeklens. Het aantal mm is afhankelijk van of je een fullframe camera of een camera gebruikt met een crop sensor. De standaard kitlens voldoet al prima! Bijvoorbeeld een 14-20 mm of 16-28 mm.

 

6. Wat heb ik nog meer nodig voor deze workshop?

 • Een camera waarop je handmatig je instellingen kunt aanpassen
 • Twee volle accu’s
 • Zaklampje of hoofdlamp
 • Makkelijke schoenen

7. Moeten de foto’s perse achteraf bewerkt worden?

Niet perse, maar het kan avondfotografie wel interessanter maken. Door tijdens de nabewerking de donkerste gedeeltes iets op te halen krijg je meer details op je foto en daardoor een betere compositie. Met een beetje oefening ga je tijdens het maken van de foto steeds meer rekening houden met de mogelijkheden van nabewerking.

 

8. Wat is het niveau van deze workshop?

Basis tot (ver)gevorderd. Je weet minimaal hoe je de standaard instellingen op je camera aanpast. Denk aan sluitertijd, lichtbalans, ISO en je diafragma. Tijdens de workshop vertelt Remco eerst iets over de techniek van avondfotografie en legt hij de instellingen uit. Tijdens het fotograferen zelf kan iedereen op zijn eigen niveau aan de slag.

 

9. Ik heb me ingeschreven! Hoe gaat het nu verder?

Leuk! Je ontvangt een bevestiging via de e-mail. Zodra je hebt ingeschreven krijg je ook toegang tot de besloten Facebook groep en kan je van eerdere deelnemers hun werk bekijken en vragen stellen aan Remco.

 Een paar dagen voor de workshop ontvang je een herinnering met de belangrijkste praktische zaken op een rij. Lees dit goed door! Hoe beter je bent voorbereid, hoe leuker de workshop.

 

10. Gaat de workshop door wanneer het slecht weer is?

Remco bepaalt wanneer het weer te slecht is om de workshop door te laten gaan. Bij af en toe een bui gaat de workshop meestal gewoon door. (Bijna) iedere camera en lens kan wel wat regen hebben. Je kunt desgewenst een paraplu meenemen of speciale regenkleding voor je apparatuur aanschaffen.

Kan de workshop door slecht weer echt niet doorgaan, dan wordt er een nieuwe datum gekozen. Omdat we niet altijd met iedereens wensen rekening kunnen houden geldt de datum met de meeste stemmen. Mensen die op deze datum niet kunnen plannen we in bij een andere geplande workshop.Workshops digitale fotografie

Remco-Daniël Gielen Photography organiseert laagdrempelige workshops voor mensen die meer plezier willen halen uit het fotograferen met een digitale camera. Gedurende het jaar en afhankelijk van het seizoen worden de verschillende workshops ingepland. Heb je een idee voor een workshop die er niet bij staat? Neem dan contact op, we denken graag met je mee.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.